Les muntanyes roges (Coll Roig – Mont-roig)

Marededéu de la Roca

La Plana del Baix Camp s’estén al sud-oest de la ciutat de Reus. El paisatge està dominat per la gran horitzontalitat del relleu: una plana de suau pendent, basculada lleugerament cap el mar i drenada per un conjunt de rieres de traçat paral·lel. Els materials que afloren a la plana són d’edat quaternària i estan constituïts per graves, sorres i conglomerats aportats pels corrents d’aigua que, des dels relleus perifèrics, es dirigeixen cap el mar. De geologia molt distinta és la zona de nord de Mont-roig del Camp, que es correspon amb les estribacions meridionals de les serres de Riudecanyes i que estan formades per granitoides i granodiorites d’edat paleozoica.

Doncs bé, aquestes són les muntanyes roges que vam trepitjar el diumenge. Des del Coll Roig, a llevant de la Mola, fins a la població de Mont-roig del Camp. Una excursió aparentment senzilla, tot i que, finalment, vam recórrer quinze quilòmetres. La primera parada va ser a Colldejou: esmorzar i després cafetó al bar del poble. A continuació, vam seguir el camí que voreja el Barranc de Rifà fins atènyer la Muntanya de l’Areny. Es tracta d’un itinerari ombriu i cobert de vegetació ufanosa, ideal per gaudir del dia tan esplèndid que ens va fer el diumenge. El camí de l’Areny fins a l’ermita de la Mare de Déu de la Roca és fora del comú, i les vistes realment espectaculars. El darrer tram fins arribar al poble el vam fer per l’antic camí, tot empedrat fins al repeu de l’ermita. Allí coincideix amb el GR-192, que ve de Cambrils i segueix cap a Pratdip i Masboquera fins arribar a Amposta.

Hem de fer esment que aquest diumenge va haver-hi algunes baixes, per motius imponderables, d’habituals companys caminadors. Desitgen que la Maite, Rossi, Joan i Toni es recuperin aviat i tornem a caminar plegats.

Fotos

Leave Comment