El 26 d’agost de 1956, a la Vall de Massana, al bell mig de la Serra de Llaberia i la Mola de Colldejou, cinc amics, Mossèn Artur Boronat, Josep Argany, Pere Domènech, Artemi Juncosa i Jordi Domènech, varen decidir donar vida a una nova entitat: “L’AGRUPACIÓ EXCURSIONISTA MONTSANT”, nom que no va ser definitiu, donada l’oposició que en aquells dies varen trobar per formar a Reus una nova entitat excursionista.
Gràcies a la bona acollida dels membres de L’AGRUPACIÓ EXCURSIONISTA CATALUNYA de Barcelona va ser possible una sortida legal, al passar a formar part d’aquesta Entitat com la seva delegació de Reus.
Durant més de quaranta anys hem format part d’aquesta entitat capdavantera del món excursionista, gaudint en tot moment d’una harmoniosa col·laboració.
Malgrat tot, i desprès de moltes gestions, reunions i xerrades, a l’Assemblea General Extraordinària celebrada el 27 d’octubre de 1999, es va aprovar la constitució de L’ASSOCIACIÓ EXCURSIONISTA CATALUNYA DE REUS, passant de ser una delegació, a ser una entitat amb personalitat jurídica pròpia.
Al llarg de tots aquests anys transcorreguts desprès d’aquell 26 d’agost, són molts els esdeveniments viscuts en el sí de la nostra entitat, i molt difícil de recordar-los i resumir-los en la seva totalitat .
Una de les característiques més importants de la nostra entitat ha estat i és la constitució de moltes i diverses seccions:
Febrer de 1960 – Té lloc la creació de la secció de Tenis Taula.
Març de 1960 – Es forma a l’Agrupació el primer Agrupament Escolta de
Reus, amb el nom “Agrupament Escolta Mare de Deu del Montsant”.
Abril de 1960 – Es crea L’Equip de Recerques Espeleològiques (E.R.E.) de l’Agrupació.
Juny de 1961 – Es forma la secció de Fotografia.
Novembre de 1964 – Té lloc la formació de l’Agrupament escolta femení “Verge del Cim”.
Novembre de 1964 – Té lloc la creació de la secció d’esquí.
Novembre de 1964 – Es dona d’alta a l’Agrupació la Colla Sardanista Rosa de Reus.
Juliol de 1969 – Es forma la secció d’escacs, amb el nom de “Club Escacs Reus”.
Gener de 1971 – Es forma la secció d’escalada G.E.R. (Grup d’Escalada en Roca), avui anomenada G.E.A.M. (Grup d’Escalada i Alta Muntanya).
Octubre de 1974 – Té lloc la inauguració de la biblioteca de l’Agrupació.
Gener de 1986 – Creació de l’Esbart Dansaire Ciutat de Reus.
Abril de 2000 – Es formalitza la secció de BTT que des de l’any 1992 ja portava a terme alguna activitat.
El desenvolupament de l’Agrupació va ser molt ràpid i fructífer, organitzant activitats que gaudien d’una gran participació, per la qual cosa, ja el 7 d’Agost de 1958, es va aconseguir per primera vegada el premi a la major participació en el Campament S. Bernat, organitzat per la Secció Excursionista del Centre de Lectura de Reus, i el gener de 1966 tingué lloc la concessió a l’Agrupació, per part de la Federació Catalana de Muntanyisme, del “Premi a l’Estímul”, per haver estat l’entitat de la província de Tarragona que havia dut a terme l’organització de més activitats.
Al llarg de tots aquests anys moltes han estat les activitats i actes que s’han dut a terme, tan esportivament com culturalment, i que en la seva realització, a mes d’ajudar a formar-nos com a persones i cultivar noves i fermes amistats, ens ha permès donar a conèixer arreu l’agrupació i la nostra ciutat de reus.
La veritat es que totes les activitats realitzades han estat prou importants, encara que potser per aquella cosa romàntica cal recordar:
i campament social d’estiu a l’ermita de sant Antoni d’Ulldemolins, durant el mes d’Agost de 1957 amb la participació d’uns 15 acampadors.
I campionat social de tennis taula el febrer de 1960.
I campament social d’hivern al bon retorn els dies 12 i 13 de març de 1960.
I curs social d’espeleologia l’Abril de 1960.
I campionat social d’escacs l’Abril de 1960.
I parada del llibre català a la placa mercadal, el 23 d’Abril de 1960.
I campament d’alta muntanya a la vall de Pineta (Pirineu d’Osca) de l1 al 10 d’Agost de 1960.
I campament de tardor a la vall del glorieta el 22 i 23 d’octubre de 1960.
I campionat social de billar el juny de 1961.
I campament itinerant d’alta muntanya (Benasque, ref. Estos, Posets, ref. La Renclusa, Aneto, coll de toro, artiga de li, les bordes -vall daran- espot, llac sant Maurici, encantats, portarró i Boí), a l’Agost de 1961
i pessebre muntanyenc al montsant, el 16 de desembre de 1962.
I curs social de català, impartit pel professor sr. Ramon amigo, el gener de 1963.
I marxa provincial d’azimuts a la conca de barbera, el 7 de marc de 1963.
I salo social de fotografia, l’Abril de 1964.
Operació espeleològica als Motllats, amb importants troballes prehistòriques, durant la primavera del 1964.
I campament social alpí a Chamonix amb l’Ascensió d’un cim de més de 4000 m per membres de l’agrupació, l’Agost de 1964.
I marxa social combinada, el novembre de 1966.
I festa de l’arbre a muntanya al mas den just (Rojalons), el 26 de febrer de 1967.
I aplec de sardanes baix camp al santuari de ntra. Sra. de Misericòrdia el setembre de 1967.
I biennal de fotografia dels països catalans, l’Agost de 1968.
I curs audiovisual de fotografia, a càrrec del sr. Josep Mª Ribas i Prous, l’Abril de 1970.
Expedició Atlas 70 al Marroc, per l’equip de recerques espeleològiques (e. R. E. ), l’Agost de 1970.
I campament d’escaladors de les comarques tarragonines, els dies 9 i 10 de setembre de 1972.
I torneig d’escacs a muntanya, organitzat pel club escacs reus, el desembre de 1972.
I festa de reis a l’Agrupació, el desembre de 1972
octubre del 1974 inauguració de la biblioteca de l’entitat.
I actuació de l’esbart dansaire ciutat de Reus, el 15 de juny de 1986.
I excursió semi-nocturna a la mola de Colldejou, l’Agost de 1996.
I participació en l’organització del cicle d’excursions del “Baix Camp i tu…. A peu”, l’octubre de 1996.
I Caminada Reus Prades Reus l’1 de juny de 1997.
I expedició reusenca anomenada Reus 2000 a la serralada de l’Himàlaia, per tal d’assolir el cim del Cho-Oyu de 8.201 m, del 25 d’Agost fins al 6 d’octubre de 2000.
Expedició espeleològica toro-toro Bolívia 2000, geogràfica i espeleològica al massís càrstic de toro-toro, província de Charcas del departament de Potosí, Bolívia, per l’equip de recerques espeleològiques (E. R. E.), del 13 de juliol al 14 d’Agost de 2000.
Expedició al Shisha Pangma de 8.046 m a la tardor del 2002, completament dins del territori tibetà.
L’expedició reusenca Reus Cho-Oyu 2004 de 8.201 m, a la tardor de 2004, dins la serralada de l’Himàlaia, assolint per primera vegada un cim de mes de 8.000 m per a la ciutat de reus, el dia 26 de setembre de 2004 a les 14,20 hora tibetana (8,20 hora catalana).
Expedició a l’Aconcagua de 6.962 m (argentina), del 25 de desembre de 2005 al 17 de gener de 2006, formada pels socis de la nostra entitat Daniel Duran i Dimitri la roi, aconseguint el cim amb èxit.
Del 6 al 26 de gener de 2006, participació per part dels socis de la nostra entitat Antoni Garcia i Gaspar Ribé en una expedició a l’Argentina, assolint l’Aconcagua de 6.962 m.
El 8 d’octubre de 2006, amb motiu del 50e aniversari de la fundació de l’entitat, s’organitza el XIII dia del Camí de Muntanya de la regió IV de la FEEC, a Capçanes (Priorat), inaugurant la ruta del Carrasclet entre Capçanes i reus, amb el recorregut Capçanes mas den Francisco Capçanes la fou Capçanes, i amb una participació de 300 assistents.
El dia 1 de desembre de 2006 se celebra el sopar del 50e aniversari com a cloenda dels actes organitzats durant aquest any, on es van lliurar els escuts d’or a mossèn Artur Boronat, com a soci fundador i per complir 50 anys com a soci, i als senyors Francesc Sanromà i Isidre Domènech per complir 50 anys de soci, així com l’escut d’argent als membres de associació que complien 25 anys de soci, a la vegada que es lliuraven les plaques a les entitats i empreses que al llarg dels anys han col·laborat intensament amb l’entitat, i les distincions corresponents als socis que per diverses circumstancies, actuacions i mèrits n’han estat mereixedors.
Cal recordar igualment que el primer o segon diumenge del mes de desembre dels anys 70, la unitat de llops-daines de l’Agrupament Escolta Montsant brot ferm de l’Agrupació posaven a la venda sota els porxos de la plaça mercadal (on avui hi ha el Gaudí Centre Reus) els treballs que havien fet al llarg del primer trimestre, la qual cosa va donar lloc a la creació del que avui dia es coneix com a Mercat de Nadal, que se celebra cada any durant el mes de desembre.
Als inicis de l’Agrupació, l’escoltisme, degut als seus continguts educatius i esportius, va tenir una gran influència en el ferm desenvolupament i creixement de l’entitat, ja que pràcticament tots els membres de l’Agrupació provenien de l’escoltisme. Després de la seva creació cal esmentar com a dades importants de la vida escolta dins a l’Agrupació.
19 d’octubre de 1960 formació de les unitats de minyons i estol de l’agrupament.
Febrer de 1961 creació del clan de rovers de l’agrupament.
Març de 1961 i campament de pasqua dels minyons i primeres promeses escoltes.
Abril de 1961 i campament sant Jordi al molí de l’ombra (la Riba).
Tanmateix, l’agrupació en els seus inicis tenia els seus locals socials en unes dependències annexes a la parròquia de sant Joan de Reus (al costat del cinema Avenida), cosa que va facilitar la prospera marxa de l’agrupació, ja que, de no haver estat així, degut a la ideologia del regim polític de estat espanyol en aquells dies, l’esperit de l’escoltisme i la tasca social que dia a dia portava a terme l’agrupació hauria estat molt mes dificultosa, ja que mes duna vegada entitat havia estat denunciada amb l’acusació de que en el seu si es portaven a terme “actividades catalanistas desafectas al régimen”, per la qual cosa els directius i alguns socis de l’agrupació varen estar citats diverses vegades a la comissaria de policia per tal de declarar al respecte.
Degut a la gran acceptació que va tenir la labor educativa i social que portava a terme entitat, i que les necessitats d’espai es varen fer reals, va ser el motiu de que en el mes d’Abril de 1969, després de un gran sacrifici econòmic per part de tots, tingués lloc la inauguració del nou local al carrer les galanes, 10 1er on hi érem de lloguer.
Actualment però, i des del 2011, tenim la seu al Carrer d’Orient, 17. Amb seu, ara sí, de propietat.
L’entitat està en condicions d’oferir diverses activitats i modalitats esportives prou interessants, mantenint les seccions de: Muntanya, Grup d’Escalada i Alta Muntanya (GEAM), esquí, bicicleta tot terreny (btt), tennis taula i escacs (Club Escacs Reus).
Entre les diverses activitats que darrerament es desenvolupen cal destacar les excursions que integren el programa: “el Baix Camp i tú… A peu”, amb la col·laboració del Consell Comarcal del Baix Camp. La caminada Reus Prades Reus, puntuable per a la copa catalana de caminades de resistència, i que a l’any 2006, amb motiu de la celebració del 50è aniversari, la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya la va declarar campionat de Catalunya per entitats. La pujada semi-nocturna a la Mola de Colldejou que cada any recorda la data en que un grup d’amics va decidir crear la nostra entitat.
Afortunadament, l’activitat dins a l’entitat és variada i abundant, cosa que fa que avui dia passem dels 600 associats i amb perspectives d’augmentar encara més la massa social.