La serra de Cabrera (1.308 m al pla de Cabrera) i els cingles d’Aiats (1.311 m) pertanyen a la unitat orogràfica del Cabrerès (també conegut com Collsacabra) un altiplà el límit del qual per l’est el formen els cingles de Tavertet, els de Rupit i els del Far, cap al nord es fon amb la serra de Llancers, i cap a l’oest devalla progresivament cap a la Plana de Vic. El Cabrerès és una subcomarca d’Osona enclavada en la Serralada Transversal. El nom de Cabrerès prové desl comtes de Cabrera que van donar nom a aquestes terres.
La seva geologia i el seu clima han modelat un entorn únic que ha desenvolupat una riquesa paisagística desbordant. El relleu més característic són les espectaculars cingleres, com les que vigilen el pantà de Susqueda, el pantà de Sau, i les terres de les Guilleries.
Dalt de la serra de Cabrera s’alça el santuari de Sant Julià de Cabrera; l’actual és del s. XVI. El panorama que podem contemplar és extens: al nord distingim, situats l’un darrere l’altre, la serra de Llancers, el Puigsacalm i finalment els Pirineus, des del Puigmal i el Costabona fins a la Pica de Canigó; al sud dominem tota la Plana de Vic. Els seus rius, cascades, cavernes etc.. així com la cultura, i l’hàbitat de les seves gents i la seva història, ha estat concordant amb la seva morfologia. Importants episodis de l’esdevenir del nostre païs s’han gestat en el seu territori.